Πέμπτη

Κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα από τα Greeklish;

Καθηγ. Αριστοτέλης Ράπτης

Αφορμή για ν΄ ασχοληθώ με τα greekilish ήταν η διαπίστωση, ότι στην Κύπρο όπου διαμένω προσωρινά, η χρήση των greeklish είναι πολύ συχνό φαινόμενο-ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα-στα ηλεκτρονικά μηνύματα, στα διάφορα chat rooms, όπως αυτά των Facebook.
Εκεί που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι στα ηλεκτρονικά μηνύματα και στα chat rooms, ...

όπου ο λόγος αυτός δεν είναι ο γραπτός αλλά μπορεί να θεωρηθεί σαν μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου. Συχνά διαβάζουμε στα chat rooms εκφράσεις όπως "έλα ρεεεεεεεεεεεεεεε ή χαχαχαχαααα.

Όμως δεν είναι μόνο τα παιδιά αλλά και οι πανεπιστημιακές αρχές στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν τα greeklish και στέλνουν τα μηνύματά τους και με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά και με greeklish και μάλιστα στη σημερινή περίοδο όπου η εγκατάσταση της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές είναι η πιο απλή διαδικασία.

Κινδυνεύει πράγματι η ελληνική γλώσσα από τα greeklish;

Η απάντησή μου στην ερώτηση αυτή είναι ότι δεν κινδυνεύει από τα Greeklish η ελληνική γλώσσα. Εμείς όμως κινδυνεύουμε. Κινδυνεύει η δική μας γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα. Δεν ασπάζομαι την διακήρυξη «ανάθεμα» των σαράντα ακαδημαϊκών αλλά ούτε και από την άλλη πλευρά τις ακραίες θέσεις που εκφράζονται από τους κ. Μαρωνίτη και τη κ. Φραγκουδάκη.

Όμως συμφωνώ με τα λεγόμενα του ακαδημαϊκού κ. Δεσποτόπουλου.

«Το γεγονός ότι το θέμα των ελληνικών χαρακτήρων έχει προ πολλού λυθεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε ως προς το αλφάβητό μας. Το ελληνικό αλφάβητο είναι τόσο πολύτιμο όσο και ο Παρθενώνας και η υιοθέτηση του λατινικού αποτελεί εκβαρβαρισμό».

Και συνεχίζει ο κ. Δεσποτόπουλος: «Μιλώ όχι από εθνικιστικό οίστρο αλλά με ευθύνη επιστήμονος και με πολιτισμική ανησυχία. Ως ιστορικός π.χ. της φιλοσοφίας, χρειάστηκε πολλές φορές να διορθώσω λάθη μεγάλων επιστημόνων, Γάλλων, Γερμανών κ.α. που τα αποδίδω στο ότι δεν ήξεραν ελληνικά και διάβασαν τη φιλοσοφία από μεταφράσεις. Η Ευρώπη της Αναγέννησης δημιουργήθηκε, μην το ξεχνάμε, από την ανάγνωση των αριστουργημάτων του ελληνικού λόγου, στο πρωτότυπο. Το ελληνικό αλφάβητο είναι λοιπόν ένα κειμήλιο του παγκόσμιου πολιτισμού που δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε».

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος επίσης τονίζει: «Ας μη παραμείνουμε παθητικοί μάρτυρες μιας παγκόσμιας πολιτισμικής ανακατάταξης που τείνει να πλήξει ειδικότερα τα ελληνικά, κυρίως εξαιτίας της ιδιαιτερότητας, της σπανιότητας αλλά και της αίγλης του αλφαβήτου μας»

Στη διάρκεια επικοινωνίας στο FaceBook με φοιτητές μου, ενώ εγώ έγραφα με ελληνικούς χαρακτήρες εκείνοι απαντούσαν με Greeklish. Όταν τους συνιστούσα να γράφουν κι εκείνοι με ελληνικούς χαρακτήρες, τότε πολύ συχνά η ελληνική ορθογραφία ακολουθούσε αυτή των grreklish. Τα η, υ, οι μεταφράζονταν συνήθως με ι. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανόνες στη χρήση των greeklish - έχει παρατηρηθεί από ερευνητή ότι βρήκε τη λέξη «διεύθυνση» με 20 διαφορετικούς τρόπους-. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να καθιερωθεί τελικά σε μια μόνιμη βάση. Ένα όμως είναι βέβαιο ότι δημιουργείται μια οπτική σύγχυση στα άτομα στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν την ερμηνεία της λέξης.

Εξάλλου υπάρχει και η ιδεολογία της ορθογραφίας
(Γ. Ανδρουτσόπουλου, Από τα φραγκοχιώτικα στα greekglish)

«Κάθε γλωσσική χρήση περιβάλλεται από μια ιδεολογία και τα λατινοελληνικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Πράγμα πολύ φυσικό άλλωστε, μια και η γλώσσα δεν είναι απλώς εργαλείο σκέψης και επικοινωνίας αλλά και σύμβολο κοινωνικής ταυτότητας. Δεν χρησιμοποιούμε απλώς τη γλώσσα αλλά παίρνουμε στάση απέναντί της, την αξιολογούμε, τη συνδέουμε με κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Ιδιαίτερα η γραπτή αναπαράσταση μιας γλώσσας είναι ένα πολύ ισχυρό κομμάτι του νήματος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν μιας κοινότητας. Η άκρη του νήματος αυτού είναι η λεγόμενη ιστορική ορθογραφία της γλώσσας. Ταυτόχρονα, η ορθογραφία είναι το μοναδικό κομμάτι μιας γλώσσας που δεν μπορεί να κατακτηθεί «φυσικά» μέσα από την καθημερινή επικοινωνία αλλά μαθαίνεται με πολύπλοκους συχνά κανόνες.»

Όμως σ’ αυτή τη φάση της ιστορικής εξέλιξης ας αναλογισθούμε τα λόγια του
Άγγελου Δεληβοριά.

"Η ιστορική διάσταση των πραγμάτων, ακόμη και κατά την αβέβαιη διαδρομή του 21ου αιώνα, φαίνεται πως θα εξακολουθεί να προσμετρείται στα ποιοτικά εκείνα μέτρα των αξιών που αντιτάσσονται σθεναρά στην επικράτηση των ποσοτικών παραμέτρων. Γι' αυτό και η ελληνική γλώσσα μπορεί να μιλιέται σήμερα από ένα πλήθος που δεν ξεπερνά συνολικά τα είκοσι εκατομμύρια, παραμένει όμως η γλώσσα με την οποία μίλησαν για πρώτη φορά η ποίηση και το θέατρο, η φιλοσοφία και η επιστήμη, τα μαθηματικά και η ιατρική, το δίκαιο και η ηθική, η πολιτική και η ίδια η ιστορία. Με την οποία αποκρυσταλλώθηκε για πρώτη φορά το νόημα των αφηρημένων εννοιών και σφυρηλατήθηκε για πρώτη φορά το περιεχόμενο της δημοκρατίας. Είναι η γλώσσα ενός μικρού χώρου που νίκησε τον χρόνο με τη διάρκεια της ευπλασίας της, με την κυριολεκτική της εμβέλεια και με τη μαγική ικανότητα ενός συνεχούς αναπροσανατολισμού. Είναι η γλώσσα της συγγραφής των Ευαγγελίων και ενός μεγάλου μέρους από τις αναζητήσεις του μεσαιωνικού στοχασμού, μια γλώσσα που βυθίζεται με την ίδια ευχέρεια στα βαθιά νερά του παρελθόντος και στα επικίνδυνα συχνά ρεύματα των εκάστοτε νέων καιρών."

Εμείς επί πλέον τονίζουμε ότι, εκτός των άλλων, με τη χρήση των greeklish, οδηγούμαστε ασυνείδητα στον αφελληνισμό του αισθητηρίου της γλωσσικής μας επικοινωνίας.

"Μάλλον πεφόβημαι τας οικείας ημών αμαρτίας ή τας των ενετίων διανοίας" Θουκιδίδης

Τουτέστιν: Μάλλον φοβάμαι τα δικά μας λάθη παρά τις προθέσεις των εχθρών μας

ΟΧΙ λοιπόν στα greeklish αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη.


Πηγή:
http://www.adraptis.com/araptis/node/851

Κυριακή

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διδακτική Διαδικασία 2008-2013

Β΄επίπεδο

Ενότητα Υλικό - Διαφάνειες Βιβλιογραφία-webliography 1
(Χ 2 ωρ.)
Τεχνολογίες Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεμελίωση
Αξιοποίηση των ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς σκοπούς

Μύθοι και αλήθειες για τις ΤΠΕ
Ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με την ενσωμάτωση των ΤΠΕ -Δια βίου μάθηση

Μοντέλα εισαγωγής ΤΠΕ στην εκπαίδευση

Χρονολογικές φάσεις ένταξης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση



ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΗΣΤΕ






Νέος μαθητικός υπολογιστής tablet από την Intel

Η Intel Corporation παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα αναφοράς (reference design) για την κατασκευή classmate PC. Εξοπλισμένη με επεξεργαστή Intel® Atom™ και οθόνη 10.1 ιντσών, τεχνολογίας LCD, χαρακτηρίζεται ως η πιο ανθεκτική κι ευέλικτη πλατφόρμα που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.


Έχει την υποστήριξη των κατασκευαστών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Intel® Learning Series, κι επιτρέπει την παραγωγή convertible μαθητικών φορητών που συνδυάζουν την υψηλή αισθητική, με αυξημένη αντοχή, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός κανονικού υπολογιστή, με εμπλουτισμένες δυνατότητες e-learning, και τις βελτιωμένες επιδόσεις, με χαμηλή κατανάλωση.

Στηριζόμενη στην επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες πλατφόρμες για clamshell και convertible μαθητικούς υπολογιστές, η Intel και τα μέλη του Learning Series δημιούργησαν έναν υπολογιστή ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νέο convertible classmate PC διαθέτει μεγαλύτερη μνήμη και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, και βοηθά τους μαθητές να διακριθούν και να αποκτήσουν τις απαραίτητες για το μέλλον δεξιότητες, μέσα από κατάλληλες εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Ο σχεδιασμός του νέου φορητού, του επιτρέπει να αλλάζει αμέσως μορφή και να μετατρέπεται από παραδοσιακό notebook σε tablet PC, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν ό,τι τους βολεύει καλύτερα, ανάλογα με το είδος του μαθήματος ή της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν. Το χαρακτηριστικό αυτό, οι ειδικοί ερευνητές της Intel, το έχουν ονομάσει «micro-mobility."

"Οι ερευνητές μας έχουν περάσει αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά της σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, να αποκτήσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον,» δήλωσε ο κ. Kapil Wadhera, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ομάδας Emerging Markets Platform στην Intel. Για το σχεδιασμό της πλατφόρμας μαθητικού PC, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας αξιοποίησαν και στοιχεία από εθνογραφικές μελέτες. «Στην Intel, πιστεύουμε ότι η παιδεία έχει τη δύναμη να αλλάξει τις ζωές μεμονωμένων ανθρώπων, χωριών, πόλεων ή εθνών, και κατανοούμε ότι η τεχνολογία αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία προώθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε ολόκληρο τον κόσμο."

Το νέο convertible classmate PC της Intel διαθέτει αδιάβροχη οθόνη αφής, λειτουργικό περιβάλλον που έχει βελτιστοποιηθεί για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, αδιάβροχο πληκτρολόγιο και touchpad, αυξημένη αντοχή σε πτώσεις από το ύψος ενός θρανίου, ανθεκτικές επιφάνειες που δεν γδέρνονται και δεν παραμορφώνονται, ενώ, προαιρετικά, μπορεί να εξοπλιστεί και με πληκτρολόγιο ειδικής αντι-μικροβιακής επεξεργασίας. Όταν βρίσκεται σε λειτουργία tablet, μπορεί να αγνοεί αγγίγματα της οθόνης που γίνονται κατά λάθος με την παλάμη ("palm rejection"), επιτρέποντας στους μαθητές να γράφουν ή να ζωγραφίζουν, με τρόπο φυσικό και χωρίς καμία δυσκολία. Εξοπλισμένο με επεξεργαστή Intel Atom χαμηλής κατανάλωσης, το νέο μαθητικό PC διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί έως και 8.5 ώρες, ώστε οι μαθητές κι οι δάσκαλοί τους να μην πρέπει να ανησυχούν για τη φόρτισή του. Επίσης, μπορεί να συνδεθεί ασύρματα σε δίκτυα WiFi, ενώ προαιρετικά υποστηρίζονται και οι τεχνολογίες 3G, GPRS και WiMAX, για εύκολη πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα και στο Ίντερνετ.

Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Intel Learning Series, περισσότεροι από 300 κατασκευαστές από το χώρο του hardware, των λειτουργικών συστημάτων, του λογισμικού, και των επιχειρηματικών εφαρμογών, εξελίσσουν περιφερειακά προϊόντα, υπηρεσίες κι εφαρμογές ώστε να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη συνεργασία των προϊόντων τους με το μαθητικό PC της Intel.

H προσιτή κι ολοκληρωμένη αυτή πρόταση θα φτάσει στους μαθητές μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο τοπικών κατασκευαστών OEM, μεταξύ των οποίων η CTL, η Equus και η M&A στις ΗΠΑ, η MDG στον Καναδά, καθώς και διάφορες τοπικές εταιρείες στην Αυστραλία, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ινδία, το Μεξικό, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

www.kathimerini.gr

Σάββατο

Δύο δισεκατομμύρια βίντεο την ημέρα προβάλλει το YouTube

Με την ευκαιρία εορτασμού των πέντε χρόνων λειτουργίας του, η γνωστή ιστοσελίδα φιλοξενίας και προβολής online video,


το YouTube, έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό στοιχείο λειτουργίας του:
Η υπηρεσία προβάλει συνολικά δύο δισεκατομμύρια βίντεο την ημέρα, αριθμός που είναι σχεδόν ο διπλάσιος σε σχέση με τους τηλεθεατές των τριών αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων।


Με αφορμή αυτή την εντυπωσιακή εξέλιξη, το YouTube ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου καναλιού στην υπηρεσία, που περιλαμβάνει μια συλλογή από βίντεο χρηστών που εξηγούν τον τρόπο που το YouTube άλλαξε τη ζωή τους. Τα πρώτα από αυτά τα βίντεο γυρίστηκαν από τον δημιουργό ντοκιμαντέρ Στίβεν Χίγκινς. Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν φυσικά τα δικά τους βίντεο και να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Το YouTube θα δημιουργήσει στη συνέχεια έναν παγκόσμιο χάρτη με βάση την προέλευση του υλικού, κατατάσσοντας τα ταυτόχρονα σε χρονολογική σειρά

Αξίζει να αναφερθεί ότι το YouTube είχε ανακοινώσει ότι ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές βίντεο τον Οκτώβριο του 2009. Η υπηρεσία έδωσε ακόμη στη δημοσιότητα κάποια από τα στατιστικά στοιχεία της:

- Δύο δισεκατομμύρια προβολές την ημέρα

- Τρίτο σε επισκεψιμότητα site σε παγκόσμιο επίπεδο.

- Μεταφρασμένο σε 24 γλώσσες και προσαρμοσμένο για 23 διαφορετικές χώρες.

- Ο μέσος χρόνος παραμονής χρηστών είναι 15 λεπτά

- Κάθε λεπτό ανεβαίνουν στο YouTube 24 ώρες βίντεο

- 45 εκατομμύρια προβολές της ιστοσελίδας κάθε ημέρα

- 70% των επισκεπτών έρχονται εκτός των ΗΠΑ

- Η παρακολούθηση όλων των βίντεο στο YouTube απαιτεί 1.700 χρόνια



www.kathimerini.gr
με πληροφορίες TechCrunch

Τετάρτη

Έκθεση ζωγραφικής 4ου Δημοτικού Σχολείου




























Συγχαρητήρια και στους μαθητές και στους δασκάλους!!!!!!







Δευτέρα

Βλαστοκύτταρα ποντικιών μετατράπηκαν σε κύτταρα ακοής

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ κατάφερε να μετατρέψει βλαστοκύτταρα πειραματόζωων ποντικιών σε κύτταρα τριχιδίων που βρίσκονται βαθειά μέσα στα αυτιά και καταστρέφονται στις περιπτώσεις απώλειας ακοής. Το πείραμα, που έγινε με δύο τύπους βλαστοκυττάρων, ελπίζεται ότι θα έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να θεραπευτούν μελλοντικά πολλές περιπτώσεις κώφωσης.




Η ανακάλυψη, υπό τον δρα Καζούο Οσίμα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell» (Κύτταρο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν πλέον σε πειράματα με αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα που εμπλέκονται στην ακοή.

Τα προβλήματα ακοής έχουν μια ποικιλία αιτιών, όπως γενετικών, φαρμακευτικών (υπερβολική χρήση αντιβιοτικών), περιβαλλοντικών (υπερβολικοί θόρυβοι) κ.α. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν την καταστροφή διαφόρων κυττάρων τριχιδίων στο εσωτερικό του αυτιού, προκαλώντας απώλεια της ικανότητας φυσιολογικής ακοής σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν καταστραφούν αυτά τα ζωτικά κύτταρα της ακοής, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Η νέα έρευνα δίνει όμως ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει αναδημιουργία αυτών των κυττάρων. Η μέθοδός των αμερικανών επιστημόνων περιλαμβάνει την λήψη ανθρώπινων πολυδύναμων κυττάρων από ασθενείς με προβλήματα ακοής και την μετατροπή τους στο εργαστήριο σε κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την ακοή.

Οι ερευνητές οραματίζονται φάρμακα που είτε θα αναγκάζουν τα κύτταρα της ακοής να αναγεννιούνται, είτε θα ενεργοποιούν τα «υπνώττοντα» βλαστοκύτταρα στο αυτί του πάσχοντος. Θα ήταν επίσης ίσως δυνατό να αναπτυχθούν τα «αναγεννημένα» κύτταρα εκτός του οργανισμού του ασθενούς και να τοποθετούνται στη συνέχεια στο αυτί του, αλλά ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί η αναγκαία τεχνική για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον Οσίμα, «υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν». Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροβιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέηβιντ Κόρεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους, αλλά «είναι μια πιθανότητα», όπως είπε.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_14/05/2010_337410

Παρασκευή

Ανδρικός νους σε σώμα γυναίκας!

Ερευνητές στην Ισπανία, με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας, κατάφεραν για πρώτη φορά να κάνουν άνδρες να αισθανθούν ότι βρίσκονταν μέσα σε γυναικεία σώματα. Οι άνδρες, που συμμετείχαν στο πείραμα, δήλωσαν ότι ένιωσαν τον εαυτό τους να κατέχει το σώμα μιας γυναίκας.

Το πείραμα, που μπορεί να ρίξει φως στο πώς οι άνθρωποι διακρίνουν τους εαυτούς τους από τους άλλους, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, υπό τον Μελ Σλέιτερ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα «κράνος» εικονικής πραγματικότητας που επέτρεπε στους άνδρες εθελοντές να βλέπουν και να ακούνε τον κόσμο γύρω τους σαν να ήσαν γυναίκες. Όταν κοιτούσαν χαμηλά το «γυναικείο» σώμα τους, μπορούσαν να δουν τα φορέματα που (νόμιζαν ότι) φορούσαν.

Το αίσθημα «ανταλλαγής» ταυτότητας ήταν τόσο πειστικό που ξεπερνούσε την σωματική ταύτιση, καθώς ο εαυτός των ανδρών άρχισε να αντιδρά αντανακλαστικά στα γεγονότα του εικονικού κόσμου σαν ήταν γυναίκα.

«Αυτή η έρευνα ανοίγει ένα νέο δρόμο στην εικονική πραγματικότητα, καθώς δεν μεταμορφώνει μόνο την αίσθηση του χώρου, αλλά και την αίσθηση του εαυτού. Δεν υπάρχει άλλη τεχνολογία που να επιτρέπει σε κάποιον να κοιτάει προς τα κάτω και να βλέπει ότι έχει ένα άλλο σώμα, αλλά να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι το δικό του», σύμφωνα με τον Σλέιτερ, ο οποίος, εκτός από το Καταλανικό Ινστιτούτο Ερευνών και Προωθημένων Μελετών της Βαρκελώνης, συνεργάζεται με το τμήμα επιστήμης των υπολογιστών του University College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, «αν μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι τα σώματά τους είναι διαφορετικά, τότε τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, δείχνουν πως επίσης επηρεάζεται η συμπεριφορά τους και ο τρόπος που σκέφτονται. Μπορούν να έχουν νέες εμπειρίες. Κάποιος που είναι αδύνατος, μπορεί να μάθει πως είναι να είναι χοντρός. Ένας άνδρας μπορεί να έχει την εμπειρία του τι σημαίνει να είναι γυναίκα».

Τα πειράματα με 24 άνδρες, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι ο νους του ανθρώπου έχει μια πολύ «ρευστή» εικόνα για το σώμα του. Η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση ενός από τα σημαντικότερα αινίγματα της νευροεπιστήμης: με ποιο ο τρόπο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει ένα μέρος του σώματός μας από κάτι άλλο στον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης τέτοιου είδους έρευνες μπορεί μελλοντικά να βοηθήσουν ασθενείς που έχουν πληγεί από εγκεφαλικό και άλλα ιατρικές παθήσεις, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το σώμα τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο

Νίπτω τας χείρας μου...

Αν έχετε αμφιβολίες και τύψεις για κάποια απόφαση που μόλις πήρατε και το μυαλό σας βασανίζεται για το αν επιλέξατε σωστά, τότε πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Γιατί;



Γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να "εξαγνίσετε" το μυαλό σας μετά από μια δύσκολη και επίμαχη επιλογή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ψυχολογική επίπτωση από το πλύσιμο των χεριών για πρώτη φορά μελετήθηκε επιστημονικά το 2006, όταν η καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπρίνγκαμ Γιάνγκ είχε δείξει ότι ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να κάνει κάποιον να νοιώσει λιγότερο ένοχος για μια πράξη του. Σύμφωνα με την Λίλιενκβιστ, "η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους".

Η νέα έρευνα, υπό τον ψυχολόγο Σπάικ Λι του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", δείχνει ότι ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερων πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές του τύπου "έκανα καλά που διάλεξα το Παρίσι αντί για το Λονδίνο για τις διακοπές μου;", "μήπως δεν έπρεπε να αγοράσω αυτή την πολυτελή BMW αλλά την Mercedes;" κλπ.

Πλένοντας τα χέρια τους, οι καταναλωτές και γενικότερα οι άνθρωποι μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στις θετικές πλευρές της όποιας επιλογής τους και να ανακουφιστούν υποσυνείδητα. Τα πειράματα του Λι έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αμφιβολίες μετά από κάποια απόφασή τους (το φαινόμενο ονομάζεται επιστημονικά "γνωσιακή δυσαρμονία"), όταν όμως πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, το συναίσθημα αυτό υποχωρεί αισθητά ή και εξαφανίζεται, αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η επίδραση.

Άλλα πειράματα έδειξαν ότι το πλύσιμο των χεριών λειτουργεί και όταν γίνεται, όχι μετά αλλά πριν από μια επιλογή (όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος πριν παραδώσει τον Χριστό για να σταυρωθεί). Ο Λι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από μια σημαντική απόφαση, νιώθουν πιο ελεύθεροι στη μετέπειτα επιλογή τους και την παίρνουν με λιγότερες τύψεις και ενδοιασμούς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν μια επιλογή, αισθάνονται την ψυχολογική ανάγκη να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή τους στη συνέχεια. Κάτι που έχουν ήδη διαλέξει (π.χ. ένα καταναλωτικό αγαθό που αγόρασαν) τους φαίνεται πιο ελκυστικό απ’ ό,τι τους φαινόταν πριν το αγοράσουν κι ένα αγαθό που έχουν απορρίψει (δεν το επέλεξαν), τους φαίνεται πια λιγότερο ελκυστικό. Όμως αυτή η τάση δεν υπάρχει πια, όταν ο άνθρωπος πλένει τα χέρια του, οπότε απελευθερώνεται από την "ψυχαναγκαστική" ώθησή του να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την απόφασή του.

Εδώ και αιώνες η καθαριότητα έχει σχετιστεί με την ηθική - και η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει πια αυτή τη σχέση. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι ανήθικο (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) αισθάνονται λιγότερες ενοχές, όταν στη συνέχεια πλένονται, ενώ άλλα πειράματα έχουν δείξει ότι τα καθαρά και αρωματισμένα δωμάτια βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων και τους παρακινούν να είναι πιο γενναιόδωροι.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι όπως η καθαριότητα μπορεί να "σβήσει" τα ίχνη της παλαιάς ανήθικης συμπεριφοράς, έτσι και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να απαλείψει την ανάγκη κάποιου να δικαιολογήσει τις επιλογές του.


πηγή : NewsIt.gr

Τρίτη

Με κινητό στο Facebook

Oι φανατικοί του Facebook δεν μπορούν να μείνουν ούτε λεπτό μακριά από τους φίλους τους, τα παιχνίδια και τις υπόλοιπες εφαρμογές της δημοφιλούς υπηρεσίας.


Τώρα λοιπόν που ο κόσμος ετοιμάζεται σιγά σιγά για τις ανοιξιάτικες σύντομες αποδράσεις, αλλά και τις καλοκαιρινές διακοπές, το πώς θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στο Facebook, όπου και αν βρίσκονται, είναι... μείζον ζήτημα.

Το να κουβαλάει κανείς τον φορητό του υπολογιστή, όσο ελαφρύς και να είναι, στο βουνό ή την παραλία δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, οπότε η μόνη λύση που μένει είναι το κινητό τηλέφωνο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι νεώτερες συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι προσανατολισμένες στην αξιοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μέσω Ιντερνετ και διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορεί κανείς να βλέπει τις σελίδες του Facebook ή του ΜySpace στην κανονική τους έκδοση, γρήγορα και χωρίς κόστος.

Σε σύγκριση με παλαιότερα κινητά τηλέφωνα, όπου η πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης απαιτούσε υπομονή και γερά νεύρα, ενώ παράλληλα υπήρχαν πολλές ενότητες και εφαρμογές τους που δεν προβάλλονταν κανονικά, τα μοντέλα κινητών νέας γενιάς δεν έχουν τέτοια προβλήματα.


Ποια είναι όμως τα κατάλληλα τηλέφωνα για να μη χάνει κανείς ούτε γραμμή από τις συζητήσεις και τις δημοσιεύσεις στο Facebook; Τι σύνδεση χρειάζεται και πού μπορεί να έχει πρόσβαση; Η απαραίτητη σύνδεση Το πρώτο και βασικό που πρέπει να έχει κανείς για να μείνει σε επαφή με το Facebook είναι μια γρήγορη σύνδεση με το Ιnterne.
Μέγιστη ευελιξία και ικανοποιητική ταχύτητα πρόσβασης προσφέρουν φυσικά οι συνδέσεις 3G, παρά την ελλιπή κάλυψη δικτύου που έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ειδικά στα νησιά। Από την άλλη, μια σύνδεση WiFi είναι η καλύτερη λύση, καθώς μπορεί κανείς να τη βρει δωρεάν, ενώ και η ταχύτητα πρόσβασης είναι πολύ υψηλή.


Με τα περισσότερα καφέ και μπαράκια να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να σερφάρουν ενώ πίνουν το φρέντο ή το κοκτέιλ τους στην παραλία, τα πράγματα είναι πολύ απλά.


Το κατάλληλο τηλέφωνο.


Μια από τις καλύτερες λύσεις για να σερφάρει κανείς στο Facebook είναι αυτήν τη στιγμή το iΡhone της Αpple। Εκτός από τον πολύ γρήγορο browser που διαθέτει, τη μεγάλη και φωτεινή οθόνη και το πολύ φιλικό περιβάλλον εργασίας, υπάρχει και η σχετική εφαρμογή που μπορεί κανείς δωρεάν να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του, για ακόμα πιο εύκολη και ολοκληρωμένη πρόσβαση। Παρόμοια εφαρμογή υπάρχει και για τα κινητά της Νokia και ειδικά το νέο μοντέλο Νokia Χ6 που την έχει προεγκατεστημένη και σχεδιάστηκε για να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία διασκέδασης! Διαθέτει μια εκπληκτική οθόνη αφής με 16 εκατ। χρώματα, προηγμένες λειτουργίες αναπαραγωγής media και ενσωματωμένο WiFi, για δυνατότητα σύνδεσης στα αγαπημένα σας site κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το ΜySpace। Διαθέτει επίσης μια μεγάλη, ευανάγνωστη οθόνη αφής 3,2 ιντσών και υποστηρίζει την προβολή ενημερώσεων από το Facebook απευθείας στην αρχική του οθόνη. Ακόμα μεγαλύτερη οθόνη (4,3 ίντσες) διαθέτει το ΗΤC ΗD2, το οποίο υποστηρίζει το εύκολο και γρήγορο ανέβασμα φωτογραφιών στο Facebook.
πηγή: εφημ.τα Νέα.







Σάββατο

Ψεύτικα emails, τι να προσέχετε!!!

Όλες οι πληροφορίες για περίεργα emails που λαμβάνεται, κακόβουλα emails που μπορείτε να πέσετε εύκολα θύματα και να σας πάρουνε τα λεφτά σας!



Aς ξεκινήσουμε λοιπόν να τα δούμε όλα αναλυτικά.

1η κατηγορία

Είναι τα emails που σας έρχονται υποτίθεται από κάποιον από κάποια υποανάπτυκτη χώρα. Το περιεχόμενο του εμαιλ είναι πάντα παρόμοιο και σε γενικές γραμμές λέει το εξής:

«Είμαι ο Τάδε, έχω το τάδε τεράστειο ποσό που κληρονόμησα από τον πατέρα μου που πέθανε τις προάλλες σε τροχαίο. Θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα και θέλω να με βοηθήσεις να βγάλω αυτά τα χρήματα εκτός χώρας. Σαν αντάλλαγμα θα σου δώσω το 10% …»

Τα εμαιλς αυτά είναι συνήθως στα Αγγλικά και συνήθως με κακή μετάφραση. Επίσης, σου αφήνουν στοιχεία για να επικοινωνήσεις μαζί τους. Σε καμία περίπτωση μην ασχοληθείτε και σβήστε το! Αν ασχοληθείτε θα μπείτε σε μπελάδες και στο τέλος θα σας φάνε και χρήματα(μιας και αυτός είναι ο σκοπός τους).


2η κατηγορία

Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσουμε τα εμαιλς που σε γενικές γραμμές λένε τα εξής:

«Κερδίσατε το τάδε υπέρογκο ποσό από την λοταρία μας. Το email σας επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εκατομμυρίων, ως το νικητήριο. Υπογραφη Ο τάδε Υπουργος ή ο τάδε Πρόεδρος τυχερών παιχνιδιών»

Άλλη κλασσική απάτη, όπου σαν στόχο έχουν να σας φάνε χρήματα, σε καμία περίπτωση μην ασχοληθείτε, απλά αγνοήστε το (μην στενοχωριέστε, θα λάβετε κι άλλα, εγώ κάθε 2-4 βδομάδες λαμβάνω και από ένα τέτοιο :) )


3η κατηγορία

Εδώ συνήθως σας έρχεται ένα εμαιλ από κάποια μεγάλη επώνυμη εταιρεία λέγοντας σε γενικές γραμμές:

«(Από αποστολέα) services@yahoo.com
Προσφέρουμε σε συγκεκριμένα άτομα το βραβείο των πχ $100 και είστε ένας από αυτούς. Για να το παραλάβετε μέσω πχ paypal, κάντε login εδώ: (σας έχει ένα λινκ πχ prizes.yahoo.com) . Αφού πληρώσετε το μηδαμινό ποσό των $5, θα παραλάβετε το βραβείο σας μέσω πχ paypal …»

Κλασσική απάτη, όπου πατώντας το link που σας παραθέτουν, πάει και καλά πχ στην yahoo (δεν είναι όμως η yahoo, παρά ένα τέλεια πιστό αντίγραφο στον σχεδισμό της σελίδας!). Έτσι, θα πληρώσετε το μηδαμινό ποσό των πχ $5 και δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα… Αυτό ονομάζεται «phishing«. Επίσης το email είναι και καλά από την yahoo, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα!(διαβάστε παρακάτω το ‘ε’)


4η κατηγορία

Σας στέλνουν υποτίθεται από την τράπεζά σας και σας λένε σε γενικές γραμμές:

«(Από αποστολέα) support@eurobank.gr
α) Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κάρτα σας, στέιλτε μας τα στοιχεία μπλα μπλα να τα διορθώσουμε…
ή
β) Προέκυψε πρόβλημα με την επιβεβαίωση των στοιχείων σας, παρακαλούμε κάντε login στο ebanking σας, κάνοντας κλικ εδώ για να τα επαληθεύσετε: (σας έχει ένα link πχ accounts.eurobank.gr)»

Όπως και στην 3η κατηγορία, το email είναι και καλά από την τράπεζα, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα!(διαβάστε παρακάτω το ‘ε’) Έτσι για το α) απλά θα πάρουν τα στοιχεία της κάρτα σας και αν είναι πχ visa electron, θα σας αδειάσουν το λογαρισμό σε χρόνο μηδέν. Για το β) ισχύει ότι και στην 3η κατηγορία, με τη διαφορά εδώ ότι όταν γράψετε τα στοιχεία του ebanking σας, εννοείτε δεν θα μπει στο ebanking, αλλά θα τα πάρει ο κακόβουλος χρήστης που σας έστειλε το email. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπει στον λογαριασμό σας σαν να είναι ‘εσεις’ και να ξαφρίσει τα χρήματά σας. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει και με το paypal, egold, κτλ


5η κατηγορία

Εδώ θα εντάξουμε τις λοιπές κατηγορίες, που καλύφτηκαν εν μέρη από τις πιο πάνω, όπου πχ:

1. μπορεί να σας στείλουν πχ από την microsoft(και καλά) και να σας ζητάνε να μπείτε στην τάδε σελίδα να βάλετε σε μια φόρμα τα στοιχεία του email σας…

2. να σας στείλουν πχ από το paypal και καλά, και να σας πουν ότι μπλαμπλα και να σας ζητήσουν να στείλετε το password σας…


Χρυσές κανόνες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Όταν λαμβάνετε ένα περίεργο εμαιλ φύσεως που σας αναφέραμε παραπάνω και έχετε αμφιβολίες, κάντε τα εξής:

α) ποτέ μην πατάτε τα links που σας προβάλλουν (πχ για να κάνετε login)

β) αν έχετε αμφιβολίες ότι μπορεί να είναι απάτη, πηγαίντε εκεί που σας προτρέπουν (πχ στην eurobank) γράφοντας οι ίδιοι την διεύθυνση της eurobank στην γραμμή διευθύνσεων του browser σας(ΙΕ, Firefox, κτλ) και κάντε τότε login

γ) πάρτε τον τίτλο του email και γράψτε τον στο google μέσα όμως σε διπλά εισαγωγικά(για να ψάξει την ακριβή φράση), έτσι θα βρείτε και άλλους που σχολιάζουν το συγκεκριμένο εμαιλ σε σελίδες στο ιντερνετ για να δείτε ότι τελικά είναι απάτη (μη νομίζετε ότι λάβατε πχ το τάδε εμαιλ μόνο εσείς…)

δ) ποτέ καμία εταιρεία δεν πρόκειται να σας ζητήσει το password μέσω εμαιλ

ε) μην «ψαρώνετε» αν σας έχει έρθει εμαιλ πχ από το paypal και η διεύθυνση είναι όντως σωστή πχ support@paypal.com. Δεν σημαίνει ότι είναι από την paypal, αυτό με λίγες προχωρημένες γνώσεις μπορεί να το κάνει ο καθένας! Πχ μπορεί κάποιος να στείλει email ως πχ staff@google.com που είναι άσχετος με την google και το email του το πραγματικό να είναι papapa@domainer.com, αλλά να μην φαίνεται σε σας το πραγματικό του στον αποστολέα, αλλά να φαίνεται μόνο το staff@google.com!

στ) να ξέρετε πως το 99% των περιπτώσεων που σας προσφέρουν κάποια μαγική ευκαιρία για να βγάλετε χρήματα, συνήθως όχι δεν βγάζετε, αλλά χάνετε χρήματα!
το διάβασα εδώ:
http://coolweb।gr/%CF%88%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-emails-phising-spam/