Δευτέρα

Το "Ψηφιακό Σχολείο" (Υπουργείο Παιδείας) απαντά για τα σχολικά βιβλία στον "Ηλεκτρονικό Αναγνώστη"


Καθώς, όπως έγραφα την Παρασκευή, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας με τις οποίες είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά δεν μπορούσαν να με πληροφορήσουν αν τα αναρτημένα βιβλία στη σελίδα του "Ψηφιακού Σχολείου" είναι τα φετινά ή τα περσινά και με δεδομένη την παραπληροφόρηση που υπήρχε σχετικά στο internet, έστειλα στη συνέχεια email στους διαχειριστές του "Ψηφιακού Σχολείου" (Γραφείο Διαδικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης / Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων). Και πράγματι σήμερα (την επόμενη εργάσιμη μέρα δηλαδή) πήρα απάντηση. Σύμφωνα με το email από το "Ψηφιακό Σχολείο, την οποία δημοσιεύω στη συνέχεια στο σύνολό της, τα αναρτημένα σχολικά εγχειρίδια είναι "στην πλειοψηφία τους", αλλά όχι όλα, τα φετινά και η ολοκλήρωση της ανάρτησης των νέων βιβλίων θα γίνει παράλληλα "με την έκδοση των φετινών έντυπων βιβλίων από τον ΟΕΔΒ".

Το email από το "Ψηφιακό Σχολείο" (digitalschool[at]minedu.gov.gr)
Αγαπητέ κύριε Καλαμαρά καλησπέρα σας. 
Σας ενημερώνουμε ότι, στην πλειοψηφία τους, τα αναρτημένα ψηφιακά σχολικά εγχειρίδια στην πλατφόρμα του «Ψηφιακού Σχολείου», αντιστοιχούν στα ισχύοντα βιβλία. 
Με την έκδοση των φετινών έντυπων βιβλίων από τον ΟΕΔΒ, θα γίνει και παράλληλη επικαιροποίηση των ψηφιακών εγχειριδίων που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου, σε περιπτώσεις αποκλίσεων. 
Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία σας. 
Ομάδα digitalschool_helpdesk
Ενδιαφέρον έχει βέβαια ότι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί στο ραδιοσταθμό BHMA FM δήλωσε κάτι διαφορετικό (η απομαγνητοφώνηση από την προσωπική σελίδα της υπουργού):
Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι σήμερα τα βιβλία όλων των τάξεων είναι στο διαδίκτυο που έχουν εύκολη πρόσβαση μαθητές και εκπαιδευτικοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί το έντυπο βιβλίο. 
Παράλληλα θα δοθεί σε κάθε παιδί ένα dvd. Το 75% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν υπολογιστή στο σπίτι και 54% είναι συνδεδεμένα στο internet. ακόμα και αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανάγνωσης του dvd έχουμε συνεννοηθεί με όλα τα σχολεία να τα εκτυπώνει ο δάσκαλος για τα παιδιά που το χρειάζονται.
Η υπουργός δηλαδή λέει ότι το σύνολο των βιβλίων είναι διαθέσιμα για κατέβασμα, χωρίς να διευκρινίζει πάντως αν είναι τα περσινά ή τα φετινά.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει πως δεν έχει νόημα οι μαθητές και οι γονείς τους να αναζητήσουν ή να κατεβάσουν αυτή τη στιγμή τα βιβλία τους σε ηλεκτρονική μορφή (και πολύ περισσότερο να τυπώσουν σελίδες από αυτά), αλλά θα χρειαστεί να περιμένουν τις οδηγίες από τα σχολεία μαζί με το DVD με τα βιβλία που θα μοιραστεί.