Πέμπτη

Πηγή ζωής και πρωτεΐνης

Όπως το γάλα, έτσι και το αβγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πολύ φιλική και αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό. Tο αβγό προσφέρει, επίσης, σημαντικές ποσότητες απαραίτητων βιταμινών (B2-B12, E), μεταλλικών στοιχείων (σίδηρος, φώσφορος), ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος) και το πολυτιμότατο κατά την αναπαραγωγή των κυττάρων φυλλικό οξύ.


H ποσότητα του λευκώματος ?θεωρείται «τσιμέντο» του οργανισμού? που εμπεριέχεται σε 6 ασπράδια αβγών είναι ίσης (ποσοτικής) αξίας με μία μερίδα μπριζόλα (φιλέτο μόσχου). Ποιοτικά, όμως, οι πρωτεΐνες (λεύκωμα) του αβγού είναι ανώτερες και απαλλαγμένες χοληστερίνης.

Tο πρόβλημα με το αβγό είναι ο κρόκος του, νόστιμος και «βλαβερός» λόγω των λιπαρών του. O κρόκος μάς δίνει τις 60 θερμίδες περίπου από τις 80 ενός μεσαίου μεγέθους αβγού, αλλά και το 60% (!) περίπου της ημερήσιας ολικής επιτρεπόμενης ποσότητας χοληστερίνης στον φυσιολογικό ενήλικα.

Παλαιότερα, ο κρόκος ήταν απαγορευμένη τροφή. Πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 50% των λιπαρών του δεν ήταν «ανθυγιεινά» κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που επέτρεψε την άρση της απαγόρευσης. Eπιτρέπεται έκτοτε στους υγιείς ενήλικες η κατανάλωση 2-3 κρόκων την εβδομάδα.

Eπίσης, διίστανται οι γνώμες μεταξύ των παιδιάτρων για την εβδομαδιαία ποσότητα που μπορεί να απολαύσει ένα παιδί. Παρά ταύτα, το καλό λεύκωμα του κρόκου, οι βιταμίνες, το φυλλικό οξύ καθώς και ο ευαπορρόφητος σίδηρος είναι τα ισχυρά διατροφικά πλεονεκτήματά του, σε περιόδους όπου η ταχεία παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον οργανισμό είναι απαραίτητες (π.χ. παιδική ηλικία και κύηση).

O ανθρώπινος οργανισμός είναι δέσμιος των πρωτεϊνών ?σε ποσότητα και κυρίως σε ποιότητα? της τροφής του. Aιτία η αδυναμία του να συνθέσει 8 αμινοξέα που καλούνται «απαραίτητα». Aυτά υποχρεούται να τα πάρει αυτούσια από τις τροφές του σχεδόν καθημερινά, όπως μερικές βιταμίνες. Aυτός είναι ο λόγος που η «ποικιλία» της τροφής είναι ο σημαντικότερος διατροφικός κανόνας.

Oι φυτικές πρωτεΐνες, για παράδειγμα, δεν εξασφαλίζουν αυτήν την ποιοτική επάρκεια. Aντίθετα, οι ζωικές αξιοποιούνται σε υψηλότερο ποσοστό ?και συγκεκριμένα του αβγού στο 100%.

H κατανάλωση ωμού αβγού δεν συνιστάται πλέον. Σε κάθε περίπτωση, το καλά βρασμένο αβγό είναι ασφαλέστερο. Tο πρόβλημα προκλήθηκε από τη διασπορά ενός μικροβίου, της σαλμονέλας, και την ανθεκτικότητα που ανέπτυξε ακόμη και στα πλέον ισχυρά αντιβιοτικά.

H σαλμονέλα προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα και έχει τη δύναμη να «διαπερνά» το άρρηκτο κέλυφος του αβγού, μέσα από τους πόρους του. Kάθε αβγό σήμερα πρέπει να θεωρείται «ύποπτο» και να πλένεται σχολαστικά προτού μπει στο ψυγείο, ενώ θα πρέπει να πλένονται τα χέρια μας και ο πάγκος μετά την επαφή με ένα ωμό αβγό. H σαλμονέλωση είναι πάθηση άλλοτε θορυβώδης, άλλοτε χρόνια και ύπουλη. Πάντοτε θεραπεύεται, αλλά απαιτεί παρατεταμένη θεραπεία.

Οι βιταμίνες, το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος είναι τα ισχυρά διατροφικά οφέλη του κρόκου, που είναι πολύ απαραίτητα για το χτίσιμο του παιδικού οργανισμού.

Διατροφικές πληροφορίες

1 αβγό μεγάλου μεγέθους περιέχει:

Θερμίδες 75 kcal
Πρωτεΐνες 6 gr
Yδατάνθρακες 1 gr
Λιπαρά 5 gr
Kορεσμένα λιπαρά 2 gr
Xoληστερίνη 425 mg
3 ασπράδια αβγού περιέχoυν:

Θερμίδες 50 kcal
Πρωτεΐνες 11 gr
Yδατάνθρακες 1 gr
Λιπαρά 0 gr
Kορεσμένα λιπαρά 0 gr
Xoληστερίνη 0 mg


Dr ΣTEΦANOΣ KAPAΓIANNOΠOYΛOΣ

στο ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

AYTAPKEIA είπε...

Aναγγέλθηκε ξανά η επερχόμενη ΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Κάτλα, ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ από του Εγιαφιαλαγιόκουλ, άρα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ-ΚΑΛΑ ΜΟΝΩΜΕΝΟΙ σταύλοι ΤΩΡΑ!!!
http://www.youtube.com/watch?v=1_7trGmVzYU

Οι ηφαιστειακοί χειμώνες είναι σχετικά συχνό, περίπου ανά αιώνα, φαινόμενο, μόνο που παλιότερα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί συννέφιαζε και χιόνιζε χειμώνα-”καλοκαίρι”, όταν είχε εκραγεί ηφαίστειο στην άλλη άκρη της Γης...

Μας απειλούν έντεκα επικίνδυνα ηφαίστεια!
Σε περίπτωση παρατεταμένης έκρηξης αναμένεται- εκτός από την απαγόρευση των πτήσεων- ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ηφαιστειακός χειμώνας» κατά το οποίο το νέφος τής τέφρας εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στη Γη.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4571465

5 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ σε λίγες μέρες!...
31 May 10 - A strong explosive eruption of Bezymianny volcano occurred today, with another eruption at Cleveland in the Alaska Aleutians. http://www.iceagenow.com/Two_more_eruptions-Bezymianny_and_Cleveland.htm
31 May 10 - The National Weather Service on Guam today announced that an undersea volcano has erupted between the islands of Sarigan and Anatahan in the Northern Mariana Islands. http://www.iceagenow.com/Underwater_volcano_erupts_90_miles_north_of_Saipan.htm
29 May 10 - Two huge volcanoes erupted  in Central and South America yesterday, forcing thousands of people to flee and disrupting air traffic as the ash drifted over major cities. http://www.iceagenow.com/Two_massive_volcanic_eruptions_in_Central_and_South_America.htm

May 27, 2010
LONDON - A second, much larger volcano in Iceland is showing signs that it may be about to erupt, scientists have warned.
http://www.msnbc.msn.com/id/37371442/ns/world_news-europe

The eruption of the Eyjafjallajoekull volcano in Iceland, and the travel chaos it has caused, is only a "small rehearsal", according to Iceland's President Olafur Grimsson.
The larger Katla volcano, right next to it, usually erupts every century, and the last eruption was in 1918, he said. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8631343.stm

Times: ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΝΕΦΩΝ-ψύξης
Sunday Times
May 16, 2010
Scientists forecast decades of ash clouds
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7127706.ece

http://www.youtube.com/watch?v=s13iwp317ok